Kunsten å jekke (seg opp)

Nylig fikk jeg boken «Kunsten å sjekke – slik får du den du har lyst på». Selvfølgelig fra en av de mange velmenende som mener jeg trenger hjelp.

Jeg fnyste av boken, som har dette sitatet på vaskeseddelen: «…168 konkrete og praktiske tips om hvordan du går fra å være usynlig til å få kline med hvem du vil.»

Men det er altså et faktum at jeg er uhyre dårlig til å sjekke – det er derfor jeg lar være. Jeg kan røpe at vekselvis å snakke med venninner, stirre i bardisken og sjekke mobilen ikke skaper kø. Annet enn barkø.

Og la meg oppklare dette med én gang for å unngå sinte mailer: Man kan både ha det bra alene OG være åpen for å møte nye mennesker.

Noen single er selvfølgelig mer enn «åpne». De vet at de vil ha kjæreste. Mange har profiler på nettsteder. Det har jeg også hatt. Ja, jeg vet – en selvmotsigelse. Men jeg innrømmer glatt at kikkeren i meg elsker å lese dateprofiler på nettet. Det er mer moro enn å se «Ut i vår hage» – og gir ikke minst den samme illusjonen av friluftsliv.

Alle nettsingle elsker fjellet og skog og mark. Har de bilder, er det av seg selv på en fjelltopp eller på ski i puddersnø. Men ærlig talt, om alle single som hevder de elsker fjellet virkelig gjorde det – hadde det ikke vært så mange av oss igjen på byen.

Så etter å ha lest et hundretalls profiler der folk elsket skauen, trening og hundevalpen sin, bestemte jeg meg for selv å legge kortene på nettet.

Min profil var ærlig og resulterte i bråstopp i innboksen:

«Jeg er ikke spesielt glad i å svette meg rundt Sognsvann. Jeg liker en kveld i horisontalen på sofaen med en film like godt som en tur på fjellet. Nei, stryk det. Jeg velger sofaen. Jeg liker trening når jeg er i god form. Altså sjelden. Er ingen skifantast som velger salat. Jeg liker barnslig moro, turer på byen, søte drinker og saftig junk food på vei hjem. Spiller fotball av og til fordi det er gøy. Vasker sjelden opp, fordi det er kjedelig. Hvis du ser etter noen å holde i hånda 24 timer i døgnet, er jeg ikke rett person. Til vanlig er jeg åpen, tolerant og nysgjerrig. På nettet er jeg fordomsfull mot særskrivingsfeil og fleksebilder på badet. OG å/og-feil. Har dateskrekk.»

Jeg mener sjekkeeksperter også burde jobbe litt med å være ærlige.

Det koker jo ned til én ting:

Kunsten å lyve.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

32 kommentarer

 1. Tror kunsten med en sånn nettdatingsprofil er å fremheve sine positive sider så mye som mulig, heller enn å skrive svada. Å fremstå som noen man ikke er funker heller dårlig i lengden. (nå er dette synsing fra min side, ettersom jeg aldri har orket å lage en sånn profil, men common sense gjelder vel selv i dateverdenen..? ). Feil og mangler ved en selv bør jo selvsagt ikke nevnes, de er der implisitt ved at man faktisk bruker tjenesten (satt på spissen). Ærlighet varer lengst, men du åpner ikke med å skrive at du hater kattunger – selv om det er aldri så sant. Blir lite kvinnfolk av sånt skulle en tro (sett fra min synsvinkel). Kanskje selektiv ærlighet er det beste?

  Forøvrig rart du mener du ikke kan sjekke, du har hvertfall snakketøyet i orden (basert på bloggen) – med mindre du er en av de (oss?) hvor IQen halveres, og man snøvler og vrøvler til 20 i stil når det omsider dukker opp et eksemplar av det motsatte kjønn som blir vurdert som godkjent ;)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Knut - 4. juni, 2010 at 12:48
 2. “… jeg er uhyre dårlig til å sjekke”.

  Jeg synes du var feiende bra, jeg. You had me at “Hello”. :-)

  Ellers er jeg enig i at det er ganske dølt med fleksebilder på badet. Muligens hakket verre enn fleskebilder på badet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Alex - 4. juni, 2010 at 12:53
 3. Fantastisk bra blogg, lest flere av innleggene dine. Du skriver bra og vittig. Likte spesielt godt den ærlige nettdatingprofilen (kunne vært meg!)! Stå på!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hilde - 4. juni, 2010 at 13:01
 4. Flott nettprofil du hadde laget deg! Fikk du noe respons på den?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Mari - 4. juni, 2010 at 13:51
 5. Bloggen din begynner å bli litt “Brigdet Jones” nå. Mange morsomme poenger i og for seg. Du har jo åpenbar selvironi og virker ikke akkurat tapt bak en stol hvis det skulle oppstå noen litt ubehaglige situasjoner…eller?
  Men du kan jo selvfølgelig være som “Stand up’rn” alle forventer skal ta enhver fest med storm, men som helt privat trives best med en øl i kroken…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Johnson - 4. juni, 2010 at 13:53
 6. Først vill jeg si at jeg digger bloggen din!

  Når det gjelder sjekking mener jeg det ikke går på å være flink eller ikke, sjekke replikker og den slags syns jeg er irriterende. Liker du noen du ser ute på byen så gå bort å si hei og presenter deg, enkelt og greit :)

  Og vil man ikke treffe noen så ok, men det er vel gjerne sånn at de som har det morsomt og ikke bryr seg med gutta gjerne er de gutta syns er interessante, så det er ofte de som treffer noen ;)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jeanett - 4. juni, 2010 at 13:57
 7. Akkurat den type jente jeg er ute etter. Hehe. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anders - 4. juni, 2010 at 14:00
 8. Du er seriøst drømmedama :D Sappe av med en film, byturer, junk food på vei hjem, barnslig morro etc. Og det faktum at du er MED å spille fotball av og til er ikke akkurat no minus. Nå har ikke jeg noen nett date profiler, men den hadde jeg glatt svart på.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Espen - 4. juni, 2010 at 14:00
 9. Hei Ingvill!

  Jeg for første gang blitt hekta på en blogg. Har du noen gang vurdert å skrive romantiske komedier? Du har en flott, positiv og humørfull stemme. Just løv it! Nei, jeg er ikke singel som du. Har samboer og er trebarnsmor. De to minste er 1 mnd og 1 år, så her går det i bleieskift ;)
  Likevel har jeg full forståelse for ditt liv og det som opptar deg. Jeg var der selv for noen år tilbake.
  Lykke til videre med bloggen.

  Mvh Lena

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lena - 4. juni, 2010 at 14:05
 10. Jeg må faktisk si meg enig med deg. Det ER greit å være alene, og ingen tar skade av det. Man vinner mer på å være alene en periode enn å hoppe fra mann til mann/kvinne til kvinne, og den perioden må man få lov til å velge varighet på selv.

  Jeg er heller ikke den som trives med det å holdes i hånden 24 timer i døgnet- det gjør meg SPRØ!

  Digger forøvrig måten du skriver på- så ærlig, rett fram og med det jeg tolker som en liten smule sarkasme fra tid til annen. Hvis bare fler var sånn, så tror jeg verden hadde vært ett mye bedre sted! :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Melanie - 4. juni, 2010 at 14:12
 11. Johnson, den blir ikke “Bridget Jones” før jeg begynner å skrive om hvor mange kalorier jeg får i meg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ingvill Dybfest Dahl - 4. juni, 2010 at 14:15
 12. Som alltid spennende og kult å lese bloggen din:)

  Da jeg var singel pleide jeg å bøye sannheten litt, i møte med andre mennesker og på nettdatingprofiler. Jeg skrev aldri egentlig uærlig, men satset alltid på litt mystikk og uutgrunnelighet:) Selv om jeg syntes (og synes fortsatt) at den første prosessen i flørtinga, var spennende og morsom, så var det flere ganger jeg ble irritert over at jeg ikke kunne bare være fullstendig ærlig med en gang jeg traff den og den gutten. Som alltid et bra tema å skrive om.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Julie - 4. juni, 2010 at 14:39
 13. Hmm, slik jeg ser på det meste av sjekkemateriale; Det er bare en kamuflert angsttrening for folk som er for nervøse til å slappe av. Om man da lyger om man kan bli kvitt slike nevrotiske tanker vet jeg ikke, men det er klart at sjekkeeksperter virkelig utnytter mange mennesker pga deres usikkerhet.

  Kanskje trenger ikke alle en sjekkebok, men rett og slett å bli fornøyd med seg selv på andre måter. Å bli for fokusert på å finne den “rette” partner kan være hemmende i andre livsområder, som igjen kan føre til at du aldri treffer den “rette”.

  Bra blogg, mye svada rundt og går.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Andreas - 4. juni, 2010 at 14:44
 14. Har for første gang begynt å følge med på en blogg, så du kan det med å skrive.

  Selvfølgelig elsker alle turer i marka og å være ute på fjellet! Uten å ha vært innom noen profiler på nettsteder så regner jeg nesten med at 9/10 vil skrive ting på profilen sin som de aldri driver med, men som ikke hadde vært helt katastrofalt å gjøre en gang i blant og som ser fint ut på profilen din.

  Også veldig fint at du tenker på rettskriving, å lese noe som har orddelingsfeil eller å/og-feil gir meg kreft i øya.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  R - 4. juni, 2010 at 15:18
 15. Som å lese mine egne tanker på papiret! :) Hurra for at noen slår et slag for oss single også! Og hva er galt med å være single hvis man trives best alene? Stå på!! :) :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Marthe - 4. juni, 2010 at 15:23
 16. Kunsten er vel strengt tatt ikke å beherske løgn. Da faker man. Hvem vil være en eneste stor hoax? Istedenfor å jobbe med å late som om man er kul, bli heller kul. Kule folk har interessante liv. Interessante liv er appellerende. Bli en positiv person, som sprer glede, har en wicked holdning til livet og lever det så mye som det går an. Gjelder for gutter som for jenter.

  Hvem vil vel ikke heller være med han skamfete fyren som har sett halve verden, som alltid sprer glede og som har mye å tilby kontra han som stort sett kun “lever” i det han ser på premier league laget sitt på en lørdags formiddag hjemme i sofaen med en slakk tuborg?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hannkatt1 - 4. juni, 2010 at 15:35
 17. Nettdating er heavily oppskrytt, Ingvill :-) Og man blir så driiiitlei av å servere de samme replikkene om igjen og om igjen, og å få sånne “klipp-og-lim” hilsener, særlig når de kommer for 2. eller 3. gang fordi han i andre enden ikke husker hvem han har sendt til før….

  Jeg er heller ikke god på å sjekke irl, men det har jeg tenkt til å bli. Kunne jeg bli god på nettet, kan jeg bli god irl også. Og kanskje er det mer spennende. Jeg fikk jo trening i å treffe folk til kaffe. Jeg er aldri nervøs, men jeg vet på sekundet om den jeg møter er noe for meg eller ikke. Jeg er derimot en som kan gå lei fort av å gjøre sånne ting for mange ganger. Jeg skal bli bedre til å sjekke i dagligdagse situasjoner der ingenting er “bestilt” fra før av, men hvor tilfeldighetene råder.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  writella - 4. juni, 2010 at 16:09
 18. Writella,

  sjekking er et fag. Hvis du på sekundet kan avgjøre at den du møter ikke passer deg kan du ihvertfall være sikker på at han ikke er en proffsjekker som vil ha deg med til sengs.
  Velstelt ytre, passende klær og kroppspråk er det du vurderer de første sekundene. Den vurderingen du gjør da, førsteinntrykket, er det som blir avgjørende for hele møtet. Kanskje du skal vurdere om det er et kvalitetstegn at det ikke er en “proff” du møter? Ja, de finnes..

  Hadde en slik “proff” eller “player” ville kommet innpå Ingvill så hadde det gått fint for ham. At damer eller menn sitter alene ved baren og har det fint høres ut som selvbedrag. Vi går som regel ut for å være sosiale.
  Nettsjekking er enda enklere. Det er enkelt å analysere en tekst og få kontakt med en finslipt profil. Ta seg tid til å tenke og skrive gode meldinger og daten er i boks.

  Folk er aldri-aldri-aldri 100% ærlige. Sjekkeeksperter er kanskje de mest ærlige, de legger ikke skjul på hva opplegget er. Pulegutter derimot, de lyver på seg hva som helst for å komme ned i trusene på damer. For å være ekspert må man kjenne seg selv og da vet man at det er dårlig karma å spille noe man ikke er, og at DET ikke funker med damer. Kvinner er rå på å lese kroppspråk, så man må være seg selv. Uansett, jeg roter meg bort. Kjønnene er like ille til å lyve og lure. Poenget er at nettprofiler er like mye glansbilder som det bildet man gir på en første date. Internett er bare en litt ekstrem versjon av det virkelige liv.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  FerdigSjekket - 4. juni, 2010 at 17:56
 19. Det første blogginnlegget om temaet var genialt. Så går det bare over til masseproduksjon og det fremstår som om du må rettferdigjøre for hele verden at du er singel. Too much. Vi har tatt poenget. Før var det venneparene som var over meg vedrørende min livssituasjon, nå skal man tydeligvis få det av sine egne også. Jeg vil bare være singel i fred. Helt i fred. Takk.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Peter - 4. juni, 2010 at 21:51
 20. Jeg tror mange skriver en beskrivelse av den personen de vil være med, eller kanskje ønsker at de selv var.

  Hvem vil egentlig være med en smålubben frøken som har rettskrivning som sitt beste karaktertrekk?
  Stiller spørsmål ved om frk.Dahl hadde falt for en gutt med samme profil innhold.

  Flett dette inn i teksten,- “Jeg er en slapp frøken som håper du er initiativrik og flink til å trekke meg opp og ut”, og bingo! du har ikke løyet, og kanskje forteller du sannheten?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  nobody - 4. juni, 2010 at 23:36
 21. Ingvill har helt rett! Kunsten er å lyve for altfor mange, som igjen resulterer i at konseptet blir useriøst..
  Hva beviser dette? Først og fremst må vi konstatere at vi tross alt er mennesker, og mennesker liker å fremstå best mulig – ergo er det menneskelig å lyve , selv om et av budene sier av vi ikke skal lyve! Jeg har hørt en sang som heter noe sånnt som ” det svake mennnske” , og det forteller meg at det er menneskelig å være svak. Kunne sikkert også henvist til Darwin , men det blir nok litt for meget.
  Det erl nok ikke så meget galt å hevde at vi mennesker også er noen gode kikkere som rettmessig Ingvill her nevner, også liker vi å bli sett selv fra den rette “vinkel”.
  Jeg har også hatt profil på en av disse sidene, men jeg kan vel ikke si at det er det mest seriøse jeg har vært bort i !
  Min personlige mening om dette konsept / ( sjekkesteder på nett) er i hovedsak slik jeg ser det – en plass for de som elsker superlativer , og iallefall positive bekreftelser mm. Det er vel også slik at har du en Jaguar , så lar du den ikke stå i garasjen hele året!! , men det må ikke være ensbetydende med å lyve osv…
  Vi markedsfører oss der vi selv føler vi duger bra, og der vi “tror” vi få rstørst responsen , dette er også menneskelig – som igjen gjør oss litt paranoide ovenfor nettdating mm..
  Dette med å ikke gidde “svette rundt” sognsvann sier jo litt om livsstil til den som måtte mene det , mer enn hvor betyningsfult det er i seg selv. Et interessant spørsmål kan være : Hva er kvinnens , og hva er Mannens største “våpen i kampen” om å kapre det motsatte kjønn?… Det kommer kansje tydeligere frem på disse populære date/sjekke sidene , enn det kommer frem “face to face”! ikke vet jeg, men Ingvill har nok mye sannhet i at – til slutt så koker det ned til å mestre kunsten i å LYVE!
  Ha en ellers strålende aften…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jostein Sørhus - 5. juni, 2010 at 00:00
 22. Det er helt greit, Peter. Bare å la være å lese!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ingvill Dybfest Dahl - 5. juni, 2010 at 00:01
 23. Ja, kanskje det, nobody. Hvem vet?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ingvill Dybfest Dahl - 5. juni, 2010 at 00:02
 24. Fantastisk blogg:) Har tipset alle mine single venninner om den! Etter nesten 10 år i sammenhengende forhold, og relativt nysingel, er d godt å lese om andre i samme situasjon. Å være singel i storbyen ekje enkelt:) Plutselig skal alle spleise deg med den og den…Har bestemt meg for å være singel en stund, rett å slett være litt “egoist” og sette meg selv i fokus. For en ting er sikkert, d er mye bedre å være singel enn i dårlig selskap/forhold! Ærlighet varer lengst!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Luna - 5. juni, 2010 at 10:55
 25. Selvfølgelig blir nettdating litt satt på spissen som en plass man må lyve osv. Men det finnes jo også plasser som er litt mer avslappa hvor man kan skape kontakt uten å late som man er Don Juan / Angelina Jolie.

  Jeg traff damer på nettet allerede for 12-13 år siden og de fleste har siden den gang og frem til nå vært som jeg tror de er. Men jeg er også litt sånn rettskrivingsmann osv. Alle trekk online reflekteres offline, men man kan ta feil om folk begge plasser i starten :)

  Jeg er dessverre lei av nettdating, og har heller aldri brukt de som er veldig fokusert på å finne en partner. Det er synd fordi det er vanskelig å finne damer man liker, er ikke så hypp på å finne dem på byen i fylla. Men jeg hadde definitivt også falt for sofagris profilen din :P

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  speedygonzales667 - 5. juni, 2010 at 15:27
 26. Kokketeri funker alltid og i så måte er du en mester.
  Merkelig at du fortsatt er singel…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Iren(E) - 6. juni, 2010 at 04:01
 27. Har pløyd meg gjennom bloggen din og kommet til konklusjonen velskrevet og artig:)

  Jeg har også kommet fram til at alle nettsingle liker fjell, skog og mark..og å reise selvfølgelig.

  Alle ljuger vi i møtet med det annen kjønn, men noen er kanskje flinkere til å skjule det?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  villbåstingen - 6. juni, 2010 at 19:46
 28. Alltid trist aa se nettprofiler som med overtydlige lag av ironi forsoeker aa fremstaa som “alternativt aerlige” – det hadde vaert toffere aa faktisk vaere aerlig, men da blir jo ofte ting lett tragisk…

  Lett overvektig / royketynn singel 3x-aaring soker non som kan vaere der for meg i de ensomme pausene mellom overfladisk diskusjon av popkultur og popkulturreferanser. Du maa vaere villig til aa skygge banen naar meg vil realisere meg selv eller naar meg vil faa mye impulser annensteds fra.

  PS:Du maa vaere kjekk nok til aa kunne faa hvilken som helst jente, men velge dem alle vekk fordi du ser det spesielle i meg som gjoer det verd aa avstaa fra alle de andre.

  (Beklager skrivemaaten, denne ipad’en har ikke ae, oe, aa)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Erik - 6. juni, 2010 at 22:09
 29. Profilen din var som å lese om meg selv. Hadde en gang en profil jeg og, men herremingud, hele norges befolkning fremstår som noen som går fjellturer hver helg, elsker å trene og reise og går på ski til jobben. Makan til å skryte på seg interesser. Rett og slett kjedelig å lese samme profil 100 ganger med forskjellige bilder. Jeg følte faktisk at jeg måtte juge litt selv, for å i det hele tatt virke intressant (sorry har aldri lært meg å skrive det ordet). Skrøyt på meg litt trening. Skulle heller sagt det som det var: hater bortoverski, nedoverski er OK, men det er 4 år siden sist, går tur på sommern (i nærmiljøet, ikke i fjellet), suger på å gå med høye hæler, elsker sofaen min, og drikker gjerne hver helg!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Mynona - 6. juni, 2010 at 22:22
 30. Til ALLE jenter, les denne, den setter “fingeren” på ting vi lurer på og tenker på både som singel og i forhold; “Smarte råd for smarte kvinner” av Elizabeth Wurtzel.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Linda - 7. juni, 2010 at 13:58
 31. Ha, ha ha! Jeg kjenner meg såååå igjen i det du skriver her. Bortsett fra da – at du faktisk turte å skrive det i nettprofilen din mens min ble med tanken.

  :-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Heidi - 7. juni, 2010 at 19:26
 32. Bra Blogg! Lättsamt, underhållande men samtidigt ett viktigt tema! Jag ska följa dig vidare…

  Det kan stundtals vara helt underbart att vara singel och att bara få lov till att fokusera på sitt eget är väl otvivelaktigt en “blessing”. Men en ting som jag slås av är att ju längre jag går singel desto svårare är det att hitta någon. Jag blir helt enkelt för kräsen. Ofta tar jag mig själv i att irritera mig över onödiga småting i värsta Seinfeld-anda. Vet inte om det är fler där ute som känner detsamma. Kanske det kunde vara ett tema?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristoffer - 8. juni, 2010 at 10:06

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00