ÅRGANGS(K)VIN(S)

Hver alder har sin sjarm, hevdes det. La oss bare få på det rene med én gang at det ikke stemmer.

Da jeg var 18, for eksempel, var jeg ulykkelig forelsket året gjennom, foruten å ha kyssesyken hele russetiden. Jeg rakk akkurat å bli friskmeldt til eksamen. Jubelen stod knapt til kjelleren.

Da jeg var 19 flyttet jeg til Frankrike som au pair og hadde 16 timers arbeidsdager fylt med bleieskift på ungene, bakholdsangrep fra kattene og befølingsforsøk fra faren i huset. Trøsten var riktignok nær – sjokolade er jo som kjent balsam for både sjel og språkproblemer, så jeg dro ikke hjem før 15 kilo senere. Men vennene mine brukte ikke ordet sjarmerende da de så meg igjen. Brun, sa de: Å, så … brun du har blitt!

Da jeg var 24 studerte jeg i Australia på fjerde året og hadde kjæreste i Norge. Det året var en interkontinental katastrofe. Jeg diktet opp det fiffige mottoet «2002, rett i do» for å komme over det.

14, derimot, husker jeg var et godt år. Jeg kunne løpe i trapper uten å bli andpusten. Dessuten var det en gutt i naboklassen som sa jeg var pen. Og jeg fikk mitt første kyss.

Men nå skal en undersøkelse fra en britisk shoppingkanal ha oss til å tro at 31 er kvinners beste alder. Fordi det er da vi er mest attraktive (les: selvsikre), samtidig som tyngdekraften ennå ikke har vippet oss helt nord og ned eller rett vest.

Er det én ting jeg har lært i mitt 32-årige liv, så er det at livet ikke er en konstant klatrende tilfredshetskurve. Det er mer som Balder på Liseberg – altså en 36 meter høy berg- og dalbane som gjør deg vektløs ti ganger, stuper ned 70 grader og har toppfart på 90 kilometer i timen.

Likevel tror jeg britene kan ha et poeng. Med alt hysteriet knyttet til det å runde 30 for kvinner, er det lett å bli positivt overrasket når jubileet er overstått og vi fremdeles er i live, har jobb og blir forsøkt sjekket opp på byen. Folk tolker uttrykket som økt selvtillitt. Egentlig er det bare ansiktet som har falt på plass etter at den krampeaktige panikken har sluppet taket.

Sånn sett ER livet en fest når du er 31. Nyt det mens du kan: Tilstanden er forbigående.

Og bakrusen topper proporsjonalt.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

22 kommentarer

 1. Jeg var 31 i fjor, og det var i grunnen et ganske bra år. Etter det miserable 30-året hvor jeg venninnen min stakk av med typen jeg nesten var sammen med på bursdagen min… og jeg mistet jobben… ble året etterpå betraktelig bedre! Så nå er jeg 32 år, har fantastisk samboer, min tidligere skinnmagre kropp har lagt på meg 10 kg etter all maten han lager og jeg har en interessant jobb : )

  Satser på at festen varer lenge : D

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Isdronningen - 22. juli, 2010 at 11:23
 2. Livet er vel for faen ikke en fest!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Redneck - 22. juli, 2010 at 13:01
 3. Kan ikke si annet enn at for hvert år jeg nærmer meg 30, blir livet stadig mer fantastisk. Det blir hva du gjør det til, fest eller ei ;)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Karoline - 22. juli, 2010 at 15:14
 4. Kvinner er på topp utseendemessig (minst) fem år tidligere. 31 år er gammelt for en kvinne. Sånn er det bare.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Zenit - 22. juli, 2010 at 15:38
 5. Livet suger fra vugge til grav.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Mr. T - 22. juli, 2010 at 15:56
 6. Jeg hadde mitt virkelig absolutt verste år da jeg var 31. Nå er jeg 36 og har aldri noen sinne hatt det bedre :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anita Cathrine - 22. juli, 2010 at 17:45
 7. Jeg fyller snart 30 og har aldri sett bedre ut eller følt meg bedre! Single and fabulous!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Miss Carrie - 22. juli, 2010 at 17:59
 8. Må si jeg kjenner meg litt igjen her; au pair i Frankrike som 19-åring, utenlandsstuderende som 24..

  Godt å høre at livet ikke slutter når man blir 30, men det tror jeg (håper jeg) tross alt at de fleste har fått med seg. Man kan kritisere moderne tv-underholdning for mye, men man kan nok takke det litt for at tanken om at man er “ferdig” når man når 30 heldigvis er et tilbakelagt stadie for de fleste av oss :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  apples - 22. juli, 2010 at 18:47
 9. Synes det var godt skrevet jeg! :-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Øyvind - 22. juli, 2010 at 20:00
 10. Jeg gruer meg ikke til å komme i 30-årene. Man blir mer selvsikker og får mer erfaring med årene, slik er det bare:)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Snorkfrøken - 22. juli, 2010 at 20:00
 11. Til de som ikke vet det: Det er en kjennsgjerning at etter at damer har passert 35 går det raskere og raskere utforbakke utseendemessig. Da begynner alt å henge og slenge, og da er det slutt på å velge på øverste hylle blant menn. Dette fryder meg egentlig ganske mye.
  Som en singel mann på 48 år er det deilig å se damene jeg var sammen med for 25 år siden og som droppet meg til fordel for en tilsynelatende kjekkere mann er i totalt forfall mens jeg selv stadig får høre at jeg ser mye yngre ut enn jeg egentlig er. Skadefryd er som kjent den beste fryd.
  Takk til disse damene som ikke rakk å sabotere fremtiden min.
  Nå kan dere stå der og disse.
  Livet er slett ikke så værst likevel. :o )

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Chevyman - 22. juli, 2010 at 20:38
 12. Du er heldig du Ingvill, du fikk ditt første kyss i en alder av 14.
  Jeg er nå 29 og venter fremdeles på mitt første kyss :) Jeg fikk vel også ganske tidlig noen kilo ekstra, men i motsetning til mange andre fikk jeg ikke en selvtillit som kompenserte for kiloa :) Og ja, det er mange som er styggere enn hva jeg noen gang har vært som har klart seg greit. Det er ikke det, så stygg er jeg ikke. Har også blitt lagt ann på av damer og slikt, men for å akseptere at andre liker meg så må jeg først like meg selv. på en måte…. Så sånn er det :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anders - 23. juli, 2010 at 23:52
 13. -Chevyman. Jeg har liten tro på at damene du var sammen med for 25 år siden droppet deg av grunner basert på utseendet. Det er langt mer åpenbare grunner; som folk flest selv kan lese seg til – utelukkende basert på det fantastisk surmagede og bitre innlegget ditt. Hva mener du forresten med “øverste hylle?” Bitre, single menn på 48 år?? Da skal nok damer over 35 klare å ta til takke med hyllen under :-) ))) Skulle ikke forbause meg om du er en av dem som tviholder på myten om at menn er som god årgangsvin; blir bedre og bedre med årene. Gratulerer med å ha bevist at det er nettopp det det er – en myte.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Supernovalova - 25. juli, 2010 at 00:21
 14. 31. året jeg trente tre-fire ganger uka og spiste salat hver dag, fordi jeg skulle gifte meg. verdens herligste år, egentlig.

  men: hva i all verden skjedde med at kvinner har det best i førti-årene? at det er da vi har det best med oss selv?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  willuv - 26. juli, 2010 at 22:44
 15. Supernovalova: Er det noen som høres bitre ut her så må det være deg :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Frank - 27. juli, 2010 at 00:01
 16. Ingvill,

  hvorfor velger du å framstå som så desillusjonert. Du skriver morsomt, men det er nesten alltid med et tema om hvor galt det går, hvor fælt det er og hvor lite håp det er.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Alpakka - 28. juli, 2010 at 15:28
 17. Alpakka.
  Det er nå engang tonen i denne bloggen. Rosa jubelblogger er det mange av – bare å velge. Jeg er mer på strieskjorta- og havrelefsebloggen. Men ikke enig i at det er lite håp. Er muligens desillusjonert i den forstand at jeg opplever at en del myter har kollapset. Men det mener jeg ikke er negativt.
  Det er deilig å ikke drømme om prinser på hvite hester, men det betyr ikke at ikke jeg drømmer!
  Hverdager har sin egen sjarm, og det er det vi har mest av!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ingvill Dybfest Dahl - 30. juli, 2010 at 11:01
 18. Heilt normalt å drømme litt. Hverdagshelter er det dessverre altfor få av :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  HB - 9. august, 2010 at 14:38
 19. MER, INGVILD!!! MER! – kan du skrive litt om/ sjekke ut nettdating?? – Eller hva gjør man på søndagskveldene når man er singel? – Hva med at det faktisk er 800 000 single i landet og hvorfor er det så inni hampen vanskelig å finne hverandre? Hvor er dem liksom? ååå— row row row my boat!! God SØNDAG til deg! :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Victoria - 15. august, 2010 at 21:43
 20. Hei,
  Jeg flytter snart til England for å studere, med en kjæreste i Norge…
  Hvorfor «2002, rett i do»? Tips?
  Jeg blei litt bekymret!
  Haha

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Snart student - 27. august, 2010 at 16:04
 21. Ingen grunn til bekymring. England er jo like enkelt å komme seg til som Bergen. Hakket verre med Australia som det fort tar 48 timer å komme seg til. Når tidsforskjellen er 16 timer er det heller ikke så lett å få snakket med hverandre. Men en liten svipptur til England som avstand har alle forhold godt av, tror nå jeg!
  Lykke til!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ingvill Dybfest Dahl - 27. august, 2010 at 16:13
 22. Bra blogg Ingvill!
  Stå på og fortsett det gode arbeidet.
  Satt under stjernene en natt og tenke over det med med hvordan livet er/ har vært på ulike aldre. Nå er jeg 32 singel og livet har aldri vært gøyere! Livet har blitt bedre og bedre år for år. Jeg har iallefall ikke lyst å være ungdom igjen! Kleine greier!
  Av å være singel har iallefall jeg blitt super selvstendig, langt mer enn mange av mine venner i forhold. For min del nyter jeg følelsen av å mestre det meste. Er jo ikke så hokus pokus å bake brød, stoppe sokker, bytte bremseklosser eller seile over et hav. Det meste jeg gjør blir ikke dårligere av å gjøre det sammen med andre. Det gode med å være singel er at jeg kan gjøre hva som helst med hvem som helst, og er aldri alene om jeg ikke velger å være det! Men å finne noen for uforpliktende spooning uten a det forventes mye mer er f…n meg ikke bare enkelt! Nærhet, og bare nærhet uten forpliktelse er krevende å få til! Tips?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  WHayout - 10. september, 2010 at 21:52

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00